Как да мислим като Tester ?

Shape Image One

Това не е вродено умение, с което само някои се раждат, не е някакъв рядък ген, който само малцина късметлии наследяват, нито е тривиална дейност, която всеки може да прави. Хората не се раждат като тестери.

Ето четири неща, които отличават страхотните тестери. 

Обърнато мислене и тежестта на доказване

Kогато тествате софтуер, просто приемете, че има грешки. Ако подхождате към софтуера така, сякаш трябва да работи и опитате да намерите грешки, няма да намерите много. Ще видите това, което очаквате да видите.  Вместо това си казвайте: „Всъщност няма как да проработи. Немислимо е да работи.  Някой всъщност се опитва да ви измами, представяйки този софтуер за „работещ“.“

С това разбиране, принудете софтуера да ви докаже, че грешите. Накарайте го да извърши всяко действие и да демонстрира всяко поведение, докато успее неоспоримо да ви убеди в противното, че не е измама или фасада. Че това всъщност е работещ софтуер .

Казано по друг начин: софтуерът трябва да се смята за виновен до доказване на невинността си.

 

Емпатия и ролева игра

Способността да виждаш света от чужда гледна точка, да разбираш чуждия опит и да чувстваш това, което другите чувстват, не е лесна. 

Добрите тестери са в състояние да представят себе си на мястото на потребителя, да предвидят какво могат да направят, как могат да бъдат объркани или защо могат да бъдат разочаровани. Дълбокото разбиране на потребителите и копирането на тяхното поведение, позволява на тестерите да откриват грешки, преди да причинят реални проблеми на реалните потребители.

 

Интуитивно мислене и изследователско поведение

Ако тестването можеше да се филтрира в прост списък от действия, нямаше да имаме нужда от тестери. Тестването е нелинейна, непредвидима дейност. Изисква критично мислене, креативност и разчита колкото на инстинкта и интуицията, толкова и на алгоритмичното изпълнение на действията. Тестването често има проучвателен характер – не знаете напълно накъде отивате, когато започнете. 

Като тестер трябва да ви е удобно да започнете вашето пътуване без карта и посока. Този непредсказуем и непознаваем аспект на тестването е обезпокоителен за някои, но добрите тестери процъфтяват в него.

Разпознаване на човешката природа

Като тестер вие тествате софтуер, но имайте предвид преди всичко, че софтуерът е само крайният продукт на дълъг процес. Това е крайният резултат от група хора, които си сътрудничат с течение на времето, за да създадат нещо по-голямо и по-сложно, отколкото всеки един от тях би могъл да създаде поотделно.

Дефектите в софтуера не просто възникват, те са симптоми на проблеми в този процес. По този начин, като тестер трябва да се занимавате с процеса на разработка на софтуер и поведението на хората в него толкова, колкото и с крайния софтуерен продукт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *