Топ 4 Soft skills за QA

Shape Image One

Тънкостите в изграждането и пускането на уеб приложение могат да направят един проект да изглежда труден и сложен. Не е лесно да се създават приложения и много неща могат да попречат на доволните клиенти. Тук обаче един QA, който притежава необходимите умения, може да бъде от огромна помощ.

Т. нар. Soft skills са комбинация от социални умения, комуникационни умения, черти на характера или личността, нагласи, кариерни качества, които дават възможност на хората да се ориентират в средата си, да работят добре с другите, да се представят добре и да постигат целите си с допълващи твърди умения.

Емпатия

QA  трябва да разбират програмистите, клиентите и другите QA, да гледат на предизвикателството от тяхна гледна точка, за да разрешават проблеми. QA, който може наистина да разбере какво цени клиентът, може да извърви дълъг път от началото на производството до успешния краен продукт.

Разбирането на приоритетите на клиента е съществена част от проявата на емпатия. За да направят това, QA инженерите трябва да могат да задават въпроси (и то правилните), за да научат какво е важно от тяхна гледна точка.

Внимание към детайла

Голяма част от разработването на уеб приложения се извършва в „невидима“ сфера. Кодът представлява приложението, но е нематериален. Следователно QA трябва да могат да забелязват дребни детайли и несъвършенства в кода и системите, както и детайлите, които допринасят за най-доброто приложение.

Важно е QA да може да проверява податливите на дефекти области на системата и да предвижда всички недостатъци.

Комуникативни умения

Тъй като QA трябва да поддържат връзка с клиенти, други QA и програмистите, ефективната комуникация (изразяването на идеи и концепции) е жизненоважна.

Добрата комуникация също включва активно слушане, така че добрият QA трябва да бъде активен слушател, когато общува с другите членове на екипа и клиенти.

Умения за решаване на проблеми

Ролятана QA също включва решаване на сложни технически проблеми.  Да, QA  ще трябва да решава предизвикателствата при тестване на софтуер, но също така всеки

път, когато възникне нов проблем, ще е необходим уникален, интелигентен и ефективен подход за разрешаването му.

 Едно от най- ценните умения в един QA е способността му да разработва уникални решения на технически сложни въпроси и проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *