QA & Dev  – винаги заедно  за по-добър резултат

Shape Image One

В много екипи за разработка на софтуер е обичайно QA и разработчиците да работят независимо. Това е стандартният начин за правене на нещата (поне беше така). Разработчиците ще работят върху нови функции и ще ги предадат на QA за тестване.QA екипа и разработчиците често дори не биха седнали в една и съща част на стаята, рядко си взаимодействат помежду си.

Въпреки това, при гъвкавото разработване на софтуер, а именно Agile, където малки екипи работят бързо и често пускат нови функции, това не е най-добрият подход. За да бъдат наистина гъвкави и да предоставят продукт с по-високо качество за по-малко време, QA и разработчиците трябва да са в синхрон, като работят заедно и паралелно.

В много екипи за разработка на софтуер QA и разработчиците продължават да работят независимо. Разработчиците работят върху нови функции и ги предават на QA за тестване. QA и разработката често дори не биха седнали в една и съща част на стаята, рядко си взаимодействат помежду си. При гъвкавото разработване на софтуер обаче, където малки екипи работят бързо и често пускат нови функции, това не е най-добрият подход. За да бъдат наистина гъвкави и да доставят продукт с по-високо качество за по-малко време, QA и разработчиците трябва да работят заедно паралелно.

Agile позволява на екипите да проектират, разработват бързо и доставят нови функции, което изисква QA да работи заедно с разработката, за да разбере изискванията и функционалността на софтуера. Разработчиците и QA трябва да обсъдят най-добрата стратегия за тестване на кода на приложението, за да гарантират, че QA е в крак с неговата компилация и необходимата функционалност. Промените в кода, изискванията и продуктовите решения непременно ще се случат, така че по-близката комуникация означава, че QA ще бъде по-добре подготвен.

Да бъдем заедно

Тестерите са отлични в предоставянето на обратна връзка. Чрез интегрирането на QA в процеса на разработка, вие скъсявате цикъла на обратна връзка. Въпреки че природата на QA е да открие какво не е наред със софтуера, специализираният QA анализатор по същество знае какво е правилно. Тестерите не търсят само това, което не работи; те са наясно с липсващите функции и имат силно чувство за качество навсякъде. В същата итерация разработчиците могат да направят промени в даден елемент и директно да ги върнат на QA за по-нататъшно тестване.

И така, как балансирате уникалната и често чувствителна динамика между тестери и разработчици? В края на краищата, тестерът е на път да открие неща, които разработчикът е сгрешил или не е завършил. QA виждат като успех, когато открият грешка, но програмистът го вижда като провал. Прескачането на QA в гърлото на екипа за разработка е деморализиращо и неуместно. Като всяка връзка, балансът е ключът. Определете процес, използвайте инструменти и най-важното, играйте добре. Докато QA и разработващият екип имат различни роли, те споделят една и съща цел да доставят качествен софтуер на доволни клиенти.

Чрез интегрирането на QA и разработчиците ще научат и ще разберат по-добре своята стойност за жизнения цикъл на разработката на софтуер, въвеждайки ново ниво на уважение. Най-важното е, че доближаването на QA до развитието ще гарантира, че вашият екип може да се адаптира бързо и да предостави продукт с по-високо качество на вашите клиенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *