Quality Assurance в софтуерното тестване

Shape Image One

Ние от JQA знаем колко стряскащо звучи, когато чуете Quality Assurance, примесено със софтуерно тестване. Наистина звучи като ядрена физика.

Нещата са далеч по-прости от това, което правят учените. Ето защо напливът за тази професия е толкова сериозен и всеки счита, че може да се справи със задълженията на QA специалист.

Дотук добре. Доказано е, обаче, че не всеки може да се справи, а само най-сериозните и само онези, жадни за нови знания всеки ден успяват.

Само онези, които правят нещата, защото искат, а не защото трябва. Само онези, които отиват да се учат, а не да свършат просто някаква работа в офиса.

Това са QA специалистите, които се търсят в нашия бранш, а JQA са хората, които могат да те подготвят и превърнат именно в един такъв ценен кадър. Ние сме единственото постакадемично обучение, което ще те направи истинска машина поради една простичка причина.

Ние сме единствените, които ще те поставят в условия на сериозна практика докато се учиш. Предлагаме ти пълно и цялостно обучение докато те потапяме методично и постепенно в т.нар „тръстика“.

Играй сред реалните проекти, справяй се с реални таскове, работи усилено, за да успяваш с реални срокове. Само с тези неща, плюс екипа ни от опитни титани в бранша ще те направи истинска машина докато през цялото време просто учиш и попиваш занаята.

Какво е Quality Assurance в софтуерното тестване

Осигуряването на качеството или това, за което гарантира работата на един QA специалист е всеки систематичен процес, с помощта на който се определя дали един софтуерен продукт или услуга отговарят на конкретни изисквания.

Човекът, който нарича себе си QA има грижата да установи и поддържа изискванията, по които се разработват или поддържат надеждни продукти. Целта е в края на всеки проект да се издава достатъчно тестван продукт, който да не изненадва с появата на бъгове, различни „счупвания“ и други проблеми, за които е известно, че е нормално да се получават по време на разработка.

Системата за осигуряване на качеството има за цел да повиши доверието на клиента. По този начин се повишава и нивото на конкуренция между компаниите.

Разбира се, съвсем резонно, се подобряват и самите работни процеси и ефективността на служителите. Точно поради тази причина във века на развитието на технологиите, значението на Quality Assurance става все по-голямо и по-голямо.

Всичко това респективно води и до търсенето на все по-надеждни и по-надеждни кадри в тази област.

Кога се включва QA в един проект

Това е интересен въпрос и съществуват известни спорове в QA общността. По принцип, тестването на софтуера е в зависимост от избрания метод, който ще се прилага.

В най-базовия и традиционен случай масата от тестовете се изпълняват точно, когато изискванията са ясни и конкретни, а текущият етап от писането на кода („коденето“) е приключил. Това не означава, че не може да се провеждат тестове по всяко време на разработването на продукта или услугата.

Отново нека отдадем заслуженото на посветените на QA специалисти, заради които може лесно да се постигне прозрачност относно всеки един етап на писането на кода. Прозрачност от гледна точка на това, че винаги може да разчиташ на специалист в нашата сфера да ти даде точно и конкретно ключа от това защо не ти се получава и защо нещо не е така, както очакваш.

Основни цели на QA

Тестването в повечето случаи се изпълняват с идеята да се открият софтуерни дефекти и целта е да се отстранят. Важно уточнение, което задължително трябва да направим, е това, че тестването не може да установи дали продуктът ще действа адекватно във всички обстоятелства, а по-скоро в кои случаи спира да действа така, както се очаква.

Защо е важен обхватът на едно тестване

Обхватът е буквално каква част от проекта ще бъде проверена от един специалист на софтуерно тестване. Обхватът може да включва проверка на самия код, неговата работа в различни среди и условия, както и дали прави това, което се очаква продуктът или услугата.

С развитието на ИТ сектора, все по-често тестващата продукта компания е различна (външна) от тази, която го разработва. Това може да повлияе на резултатите от тестовете, както и върху модела и процеса на разработка в последствие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *