Защо компаниите не трябва да пестят от QA инженери?

Shape Image One

Ако едно приложение забива, не е удобно или както се казва user-friendly, не върши добра работа, то ще бъде светкавично деинсталирано от потребителя или заменено с друго конкурентно такова.

Доброто софтуерно тестване цели да избегне неприятни преживявания на своите потребители или да сведе тези случаи до минимум. Ето защо всяка открита грешка, всеки докладван дефект е от съществено значение за удоволствието и задържането на клиентите.

А неоткритите грешки по време разработката могат да костват отрицателни отзиви за продукта и дори сриване на репутацията на компанията зад продукта.

Като за начaло е добре всяка фирма да разчита на опитен QA, който заедно с екипа си (ако има такъв) да създаде успешен процес, осигуряващ качество, съобразно целите и изискванията на организацията. Грешка е да се пести от QA специалисти или техните задачи да бъдат прехвърлени на разработчиците.

Статията очертава ключови моменти във взаимодействието на QA инженерите с компаниите.

Как да обучаваме нови QA?

С разрастването на QA отдела, новоназначеният персонал трябва да бъде обучен и информиран за процесите, текущите проекти и други данни, свързани с екипа. Справете се с това, като създадете някаква база от знания (може би нещо като наръчник), която ще съдържа как работи конкретният QA екип, какви инструменти използва, най-добри практики и т.н. След като се присъедини нов QA инженер, той може да намери цялата информация на едно удобно място. Въпреки това, не забравяйте да продължите да добавяте нова информация, тъй като процесите на QA продължават да се развиват.

Как да осигурим цялостно тестване?

Пълно и изчерпателно тестване е невъзможно, но може да се покрият най-важните функционалности в един проект. Докато работят върху множество проекти, тестерите може да пропуснат да тестват определени характеристики или функционалности, като по този начин позволяват грешките да преминат в производството. За да предотвратите подобни пропуски, създайте практически контролен списък за тестване на софтуер, който описва точно какво да се тества и retest-ва.

Как да се справим промените в персонала?

Да кажем, че QA инженер работи по голям проект и трябва да излезе в отпуск по средата му. Сега проектът трябва да бъде прехвърлен на друг QA инженер, който може да няма никакъв контекст върху проекта или софтуерната структура.

Вместо да се налага да преминавате през целия проект всеки път, когато някой нов се включи, е по-лесно просто да създадете карта, описваща структурата и потока за всеки проект. Ако някой нов участва в проект, той просто трябва да се обърне към тази карта, за да разбере продукта и методите, необходими за тестването му.

Защо трябва да се внедрят QA процеси?

Съществува гаранция за качество за тестване на софтуер, за да се гарантира, че продуктът е изграден правилно без твърде много итерации. Един полезен процес на QA ясно дефинира изискванията, дава на тестерите задълбочено разбиране на функциите и им дава план как да напреднат.

Обърнете внимание, че тестването не трябва да следва разработката, а трябва да я поддържа. В идеалния случай дейностите по тестване трябва да се извършват успоредно с разработката – с други думи, тествайте кода всеки път, когато е ангажиран в хранилището, вместо да чакате целият уебсайт или приложение да са завършени финално. С други думи, човек трябва да изпълни QA процеса, следвайки принципите на Agile.

Етапи на започване на QA процеса:

1. Анализ на изискванията

Коригирането на грешка, открита по време на тестване, струва повече в сравнение с простото им предотвратяване на етапа на проектиране на изискванията. QA специалистите трябва да участват в анализирането и определянето на софтуерните изисквания, както функционални, така и нефункционални. Трябва да се предлагат последователни, изчерпателни, проследими изисквания и ясно обозначени. Това помага на QA екипа да проектира тестове, специално пригодени за тествания софтуер.

2. Планиране на тестовете

Информацията, получена по време на фазата на анализ на изискванията, се използва за планиране на тестове. Планът за тестване трябва да включва стратегията за тестване на софтуера, обхвата на тестването, бюджета на проекта и установените срокове. Той също така трябва да очертае типовете и нивата на изискваното тестване, методите и инструментите за проследяване на грешки и да разпредели ресурсите и отговорностите на отделните тестери.

3. Проектиране на тестовете

QA екипите трябва да изработят тестови случаи и контролни списъци, които обхващат софтуерните изисквания на този етап. Всеки тестов случай трябва да съдържа условия, данни и стъпките, необходими за валидиране на всяка функционалност. Всеки тест трябва също да дефинира очаквания резултат от теста, така че тестерите да знаят с какво да сравнят действителните резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *