Да работиш дистанционно: предимства и недостатъци

Shape Image One

Днес повече от всякога хората си изкарват прехраната от вкъщи. Нуждата от физическо, специално офис пространство намалява, тъй като се появяват нови технологии, инструменти и работни пространства, което прави работата от разстояние напълно постижима.


Хората намират нови начини да печелят чрез креативни услуги, софтуерни продукти и други – те създават собствен бизнес. И много от тези нови бизнеси (особено технологично ориентираните) не инвестират в офиси – те инвестират в хора и работят 100% от разстояние.

Пандемията от COVID-19 принуди фирмите да се пригодят към нов начин на работа, без да спират дейността си. Най-лесно това се случи сред ИТ служителите. И тъй като ИТ секторът допринесе за идеята да се работи дистанционно, няма как да не засегнем тази тема. Какви може да са предимствата и недостатъците на тази примамлива възможност, която почти всяка софтуерна компания предлага?


Предимства на работата от разстояние:


Повече гъвкавост
Не е изненада, че едно от най-големите предимства на дистанционната работа е гъвкавостта да работите, където пожелаете. Жонглирането на работа, семейство и други задължения също е бъде по-лесно. Балансът между професионалния и личния живот може да се подобри значително чрез дистанционна работа, но внимавайте, защото без да създадете структура и да поставите граници, може да се случи обратното.

Повече производителност
Когато се прави правилно, дистанционната работа може да доведе до по-концентриран работен ден. Работодателите се страхуват от разсейването на телевизията и домакинските задължения. Те сякаш забравят, че в офисите има шум, срещи и прекъсвания от колеги. Много хора работят най-добре в собственото си пространство, в тишина и спокойствие.

Намалява разходите и времето за пътуване до работното място
Дистанционната работа позволява на служителите да харчат по-малко време и пари за пътуване до офиса, спестявайки много пари в дългосрочен план. Това също означава повече време през деня за продуктивност.

Спестява разходи за офис
Дистанционната работа не е само предимство за служителите, а и за работодателите. Ако работите 100% дистанционно, ще спестите много пари от наеми или притежание на офис сграда.
Можете да наемете всеки и навсякъде
Защо да се ограничавате до наемане на хора в рамките на определено географско местоположение? Като наемате отдалечени членове на екипа, можете да намерите най-добрите таланти, които да свършат работата, където и да са базирани.


Недостатъци на работата от разстояние:


Фирмената култура може да пострада
Кажете сбогом на NERF оръжейните войни и турнирите по пинг-понг с вашите колеги. Може да е трудно да се изгради фирмена култура от разстояние. Ще трябва да намерите начини да поддържате културата си жива чрез технологии и периодични срещи лице в лице.

Комуникацията и сътрудничеството стават по-трудни
Личната комуникация и сътрудничество са жизненоважни за успеха на една компания. Имейлът е комуникационният убиец на екипите от разстояние. Използвайте видеочат, инструменти за сътрудничество и групов чат, за да изградите „виртуален офис“.

Домашни разсейвания
Нека бъдем честни; у дома също има много разсейващи фактори. Има телевизор, деца, домашни любимци, задължения и т.н. Да се ​​научите да ги балансирате правилно е от съществено значение. Изградете доверие с вашия работодател, като свършите работата си и бъдете на разположение през времето, което трябва да бъдете.

По-малко граници между работата и личния живот
Докато балансът работа/личен живот може да се подобри чрез дистанционна работа, тази линия също е изложена на риск да стане малко замъглена. Определете граници (задайте структура) и се придържайте към тях, за да не станете работохолик.

Работата от разстояние изисква практика, ангажираност и силни комуникационни умения. Не е за всеки, но ще се изненадате колко добре известни марки работят дистанционно днес. В крайна сметка, кой не харесва малко свобода, доверие и гъвкавост в живота си?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *