5 неща, които НЕ трябва да правим като QA

Shape Image One
5 неща, които НЕ трябва да правим като QA

Във всяка фирма, в която можете да се изявявате като QA специалист, е важно на първо място да бъдете себе си. Това не е типичната професия, в която прекарвате 8-часов работен ден пред компютър, а след това да се приберете с главоболие у дома.

В този тип професионален път имаме няколко важни неща, които ще ви измъкнат от сивотата в „сектора с компютрите“, но стигането до каквото и да е израстване в QA стълбицата е свързано на първо място с придържането към основните правила на тази структура.

Ето защо ние от JQA – единственият постакадемичен курс, поставящ учениците в максимално близки до т.нар „тръстика“ условия, искаме да ви дадем тласък в попиването на знания и в тази насока. Иска ни се посредством това четиво да опознаете бранша в детайли, при това по начин, който със сигурност ще ви направи доста по-уверени.

Именно заради това учете директно от извора – нашият блог. Ето и пет стъпки, с които ще можете да подредите по-точно в главата си какво трябва и по-скоро какво НЕ трябва да прави един QA специалист.

1. Не е наша работа да взимаме решения

… не се и очаква. Решенията взимат онези, които им се плаща за това.

Нашата работа е да дадем достатъчно аргументи в подкрепа или против взимането на дадено решение относно конкретен продукт и как да продължи неговото изготвяне.

Стремежът към даването на най-добър продукт пред клиента изисква да се правят регулярни проверки качеството на дейността на отделните екипи. Тук идва и участието на QA специалистът.

Неговата работа е да покаже, че има проблем и разминаване между очаквания и актуалния резултат. Това не включва взимането на решения, а просто изкарването наяве на допуснати грешки (на браншови жаргон – „бъгове“ и „счупвания“).

Колкото повече неща може да „счупи“ един QA, толкова по-добър е той в работата си. Заради това се стремете да запомняте различните сценарии, при които успявате да чупите различни функционалности по продукта.

2. Да не излиза от обхвата на тестването

Ако обхват ви звучи като срок, то сте на прав път, въпреки че тук не говорим точно за срокове в чистия им вид. Всъщност, всяка една проверка на QA специалист има своя Scope (в букв. превод: обхват).

Въпреки това, че се наричате QA специалист все пак не сте Господ, макар и да са близки длъжности. Малко хумор не е убил никого, но повече работа поради надхвърлен обхват на проверката на продукта може и да е фатално. Бърн-аутът си е официална диагноза.

Ето защо обхватът е добре да се спазва и да проверявате точно това, което е по задание. Накратко, работата на QA специалиста е да НЕ губи време в тестване на части от продукта, които в момента не са на дневен ред.

3. Без документация

Воденето на документация относно статуса на даден бъг винаги губи допълнително време, а именно времевият ресурс понякога е силно решаващ за професията QA специалист. Ето защо не е добра идея времето му да се губи в безкрайно писане на доклади, отчети и всичко останало – „оставете творецът да твори“ са казали хората…

… и тези думи не са случайни.

4. Грешно използване на определени тулове

Всички знаем за прочулото се навсякъде преди години видео, на което африкански войници дадоха автомат „Калашников“ на маймуна. Само след минути животинчето започна да стреля с огнестрелното оръжие „на посоки“.

Ето това е ефектът, когато на все още неопитен QA специалист му се дадат прекалено много тулове (инструменти). Работата с такъв тип инструменти е лесна, бърза и приятна, но когато тяхната сила не се познава достатъчно добре от задкомпютърното устройство, се започва едно стреляне на посоки.

Ето защо преди да се дават достъпи до каквито и да е било инструменти, не е лоша идея да се проведат нужните обучителни курсове, а в самото начало работата на хората с малък опит да бъде наблюдавана пряко от човек със сериозен стаж зад гърба си.

5. Да забрави за екипната работа

Ехо, през цялото време използвахме „QA специалист“ в единствено число и се надяваме да не сме ви подвели с това. Всъщност, този тип дейност е доста отборна, а в идеалния вариант екипът ще е съставен от хора с разностранни компетенции в сферата.

Ето защо не е нужно всеки да разбира от всичко и да идва в екипа с разпилени знания тип „всичко по малко“. Хубаво е да има конкретни специалисти за конкретни страни на QA дейността и това да улесни работата на целия екип.

Заради това, ако сте QA специалист не е лоша идея да си припомняте, че трябва да разчитате на своите колеги и да пазите техния гръб в ежедневната работа. Разбира се, хубаво е да получавате същото отношение и от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *