7-те принципа на Софтуерното тестване

Shape Image One

Всичко работи по-добре, когато около него и неговото развитие са заложени и изградени с времето устойчиви принципи, които да учат и възпитават хората, които тепърва навлизат в него. Всеки иска да се развива, всеки иска да гради име и опит в дадена сфера и именно тези устойчиви принципи са нещото, което може да направи обучението на тези нови кадри лесно.

QA специалистите също имат няколко правила или по-скоро принципи, от които да се учат, по които да се водят и с които да се съобразяват, когато излязат в практиката и започнат да се развиват като кадри в бранша. Именно тези принципи ще засегнем днес с настоящото четиво.

Текстът е предназначен за онези от вас, които не просто искат да работят като QA някъде. Този текст е насочен главно към онези, които искат да бъдат възможно най-добрите в това, с което се занимават.

Ако сте от хората, които не искат да спират да се учат и да преоткриват себе си в професията, то този и още много текстове в блога на JQA са именно за вас. Ако желаете наш екип от специалисти със сериозен опит в практиката да ви подадат ръка и да работят заедно с вас в името на вашия професионален успех, то доверете се на нас – единствения постакадемичен курс на обучение.

Гордеем се, че можем да ви предложим възможно най-близката до истинската среда на работа. Реалните проекти с реални срокове и реални таскове по тях ще увеличат неимоверно опита ви още докато сте в обучителен период.

Доверете се на грижата за вашата специализация и вдигнете нивото на QA компетенциите си още сега! Нека продължим със 7-те принципа на тестването в QA света.

1. Testing shows presence of defects

Проблемите и дефектите, които за по-кратко ще наричаме „бъгове“ е важно да бъдат видими за точното око. Работата на QA специалиста е именно тази – да ги локализира и да навежда вниманието на разработчиците върху тях.

Продуктът или сайтът биват връщани за корекции от разработващите ги. Ето защо регулярното тестване е толкова важно, откъдето следва, че и един QA може да е разликата между добре свършената работа и несправянето с проекта, което води до изгубени ползи за компанията.

2. Exhaustive testing is impossible

Една от основните грешки, които могат да ви преподадат, да ви внушат или пък, в които да ви накарат да вярвате е тази за изчерпателното тестване. Няма такъв мит.

Нашите специалисти са толкова добри, защото не са губили своето време, а винаги са инвестирали всяка свободна минутка в придобиването на нови знания/квалификации и научни степени. Но за да вложиш свободното си време в нещо, то първото и задължително нещо е да разполагаш с такова.

Ето защо е добре да разберете колкото се може по-рано, че няма такова нещо като тестване на целия продукт от А до Я. Това освен времето ви, ще изяде и менталните ви ресурси и най-много да доведе до нулево време и бърн-аут.

3. Defect clustering

Ако един QA специалист не може да вярва на инструментите, с които работи, то работата му е меко казано „спукана“. Същото е като автомонтьора и неговите инструменти в сервиза – ако той не може да ги разпознава и използва адекватно, то нито една кола няма да излиза здрава от там.

4. Pesticide paradox

Доказано е, че ако един QA специалист редовно проверява работата на един разработчик, коефициентаът на критичност спада драстично. Респективно, нивото на „хващане на бъгове“ в продукта или услугата спада осезаемо.

Основният проблем, пораждащ това явление в QA света, може да бъде описан и като „прекалена спойка“, която със сигурност не е толкова полезна за работата и на двете страни. Критичността между QA специалисти и разработчици е жизнено важна за проекта.

5. Testing is context dependent

Подходите на тестването на системите е добре да бъдат адаптирани към вида на изпитваната система.

6. Absence of errors fallacy

Нещо важно, което е добре да се запомни и занапред да бъде прилагано в практиката ви. Липсата на открити грешки не е задължително да показва, че всичко е наред. Понякога софтуерът не отговаря на очакванията на потребителя.

7. Early testing

Както във всеки бранш, както във всяко нещо дори, колкото по-рано хванем даден проблем, то толкова по-евтино ще бъде неговото отстраняване. И обратното – колкото по-късно, толкова по-скъпо ще бъде да поправим грешката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *